Pærer og kertepærer er frugter, der er kendt for deres saftighed og sødme. Men for nogle mennesker kan disse frugter forårsage en allergisk reaktion. Allergier over for pærer og kertepærer er ikke så almindelige som andre fødevareallergier, men de kan stadig påvirke en persons livskvalitet. I denne artikel vil vi se nærmere på symptomerne på pære- og kertepæreallergi, hvordan diagnosen stilles, behandlingsmuligheder og forebyggelse af allergiske reaktioner. Hvis du oplever symptomer efter at have spist pærer eller kertepærer, kan denne artikel hjælpe dig med at forstå, hvad der sker i kroppen, og hvad du kan gøre for at lindre dine symptomer.

Symptomer

Symptomerne på pære- og kertepæreallergi kan variere fra person til person. Nogle vil opleve milde symptomer, mens andre kan opleve mere alvorlige reaktioner. De mest almindelige symptomer på pære- og kertepæreallergi er kløe og hævelse i mund og hals, rindende øjne, løbende næse samt udslæt og kløe på huden. I mere alvorlige tilfælde kan der også opstå åndedrætsbesvær og anafylaktisk chok, som er en alvorlig allergisk reaktion, der kræver øjeblikkelig lægehjælp. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på symptomerne og søge lægehjælp, hvis man oplever nogle af de mere alvorlige reaktioner.

Diagnose

Hvis du oplever symptomer på pære- eller kertepæreallergi, er det vigtigt at søge læge for en korrekt diagnose. Din læge vil foretage en fysisk undersøgelse og spørge om dine symptomer og medicinske historie. Derudover kan der udføres allergitest, såsom en priktest eller blodprøve, for at fastslå om du er allergisk overfor pærer eller kertepærer.

Det er også vigtigt at huske på, at symptomer på pære- eller kertepæreallergi kan ligne symptomer på andre allergier eller sygdomme, så en korrekt diagnose er afgørende for at kunne vælge den rette behandling.

Få mere viden om pære her.

Behandling

Hvis du oplever symptomer på pære- eller kertepæreallergi, er det vigtigt at søge læge. Din læge vil sandsynligvis anbefale, at du undgår at spise pærer og kertepærer og andre frugter og grøntsager i samme familie, såsom æbler, ferskner og gulerødder. Hvis symptomerne er milde, kan antihistaminer lindre symptomerne. Hvis du oplever alvorlige symptomer, kan din læge muligvis ordinere adrenalin-injektioner til at tage, hvis du udsættes for allergenet. Det er også vigtigt at bære en medicinsk advarsel om din allergi, hvis du har haft en alvorlig reaktion i fortiden.

Forebyggelse

Forebyggelse af pære- og kertepæreallergi kan være en udfordring, da det kan være svært at undgå disse frugter helt. Dog kan der tages visse forholdsregler for at mindske risikoen for en allergisk reaktion. En mulighed er at undgå at spise frugterne rå og i stedet koge eller bage dem, da varmebehandling kan mindske mængden af allergener. Derudover kan det være en god idé at undgå at spise frugterne i store mængder og i kombination med andre allergifremkaldende fødevarer. Det kan også være en god idé at læse ingredienslister grundigt, da pære- og kertepæreingredienser kan forekomme i forskellige fødevarer og produkter. Hvis du har mistanke om, at du er allergisk over for disse frugter, kan det være en god idé at konsultere en læge for yderligere rådgivning om forebyggelse af allergiske reaktioner.

CVR-Nummer DK-37407739